Als het in Noorwegen kan…

Stel je voor: bij benzinestations eerst een lange rij laadpalen, en achteraan nog een paar brandstofpompen. In Noorwegen is het al zover. Zijn het allemaal boomknuffelende vikingen daar? Nee, het kom door gericht beleid.

80% van de nieuw verkochte auto’s is er elektrisch. In 2025 zijn nieuwe fossiele auto’s verboden. Volkswagen verkoopt over 4 maanden al geen brandstofauto’s meer in Noorwegen. Tjonge. Zelf heb ik een goed ingereden Volvo uit 2010 (250.000 km), maar meestal fiets of trein ik. Vorig jaar mocht ik even aan de toekomst ruiken in de BMW iX van mijn beste vriend. 1100 km elektrisch trippen met de racefietsen achterin. Zes keer laden, adviseerde de digitale Duitser. Ik slikte, maar vaker kort stoppen en laden schijnt beter te zijn voor de accu’s en wellicht ook voor de mens. Duitsland zoefde probleemloos voorbij, daar was de Bodensee al. In Oostenrijk moesten we laden op een obscuur industrieterreintje, maar al met al was het een weldadig stille, ontspannen en comfortabele trip. Het stokoude hotel in de Italiaanse Alpen verwelkomde ons met de eerste en enige laadpaal van het stadje Grosio, zo te zien net uit het plastic. De hotellier glom van trots. Het begint nu echt te komen. Wel gaat de transitie in Europa ‘dankzij’ de ouderwetse auto-producerende landen tergend langzaam.

(…)

Nederland is natuurlijk anders dan Noorwegen, maar ook weer niet heel anders. (…) Wat de Noren laten zien, is dat gericht beleid massale gedragsverandering mogelijk maakt, en snel, in een democratisch land. Het maakt ook duidelijk dat wij hier aan het miezemuizen zijn. We hebben de beste laadinfrastructuur van Europa. Een kwart van onze huishoudens heeft al zonnepanelen, waardoor veel Nederlanders thuis goedkoop kunnen laden. Hva venter vi på? Waar wachten we op?

Lees de volledige column in Het Financieele Dagblad.