‘Ik geloof dat techniek ons kan redden uit de klimaatcrisis. Voor donkergroene zielen is tech-optimisme een doodzonde. (…) Vooruitgangsgeloof en technologie zouden juist de oorzaak zijn van de klimaatcrisis. Maar als verkeerde technologie de oorzaak is van de klimaatcrisis, wat is er dan logischer dan die te vervangen door de juiste technologie? Ook zouden mensen hun gedrag niet aanpassen als technologie het wel oplost. Dit is een karikatuur: tech-optimisme betekent natuurlijk niet dat technologie álles oplost. Maar de technologische transitie is wel het grootste deel van de beweging naar een uitstootloze wereld. Tech maakt gedragsverandering vaak juist mogelijk, zoals de HSL snel reizen mogelijk maakt zonder te vliegen.’ (…)
‘Maar stel dat tech-optimisme fout is, dat maakt nieuwsgierig naar wat dan goed is. Het antwoord luidt: totale versobering van onze levens en degrowth. Volgens vooraanstaand activist George Monbiot is het recept “overthrowing capitalism” en “massive rewilding”. De vraag ‘Then what happens?’ lijkt me gerechtvaardigd, maar het blijft onduidelijk welke maatschappij we ervoor in de plaats krijgen. Ik ben er niet zo zeker van dat die paradijselijk is.’ (…)
‘We moeten dus alle foute techniek (in energie, landbouw, cement, et cetera) vervangen door goede techniek om deze oververhitte planeet te redden. Laten we even focussen op energie, 80% van onze uitstoot. De wereld is druk bezig, het afgelopen jaar groeide hernieuwbare energie met 50%. Dankzij innovatie en het kapitalistisch systeem is zonne-energie sinds 2014 90% goedkoper geworden. Wind en zon zijn nu goedkoper dan fossiele energie. Maar we zijn er nog niet: nieuwe batterijtechniek is essentieel, bijvoorbeeld om zon- en windenergie op te slaan voor de donkerluwte: als het niet schijnt of waait.
‘Wereldwijd is een spectaculaire batterij-innovatierace gaande (…) Twee voorbeelden.
Het Nederlandse bedrijf Aquabattery heeft een gigabatterij ontwikkeld op basis van water en keukenzout, die nu door Deltares (TU Delft) in de praktijk getest wordt. De aquabattery kan meerdere dagen of weken grote hoeveelheden elektriciteit opslaan. Veilig, goedkoop, makkelijk schaalbaar en zonder schaarse grondstoffen.
Elke batterij heeft een plus en een min, maar de minnen van lithiumbatterijen zijn wel erg talrijk: kosten, milieu, grondstoffen en geopolitiek. Nu zijn er natrium-ion batterijen, zonder kobalt, nikkel of lithium. Natrium is overal overvloedig aanwezig. Na-ion is lichter, laadt sneller op, kan prima tegen volledige ontlading en lage temperaturen, is minder brandgevaarlijk en de productiekosten liggen ook 30 a 40% lager. De eerste Na-ion auto’s van iCar en BYD worden dit jaar verwacht.
Zo zie je dat technici van nu hun uitdaging vinden in oplossingen die niet alleen goedkoop en functioneel, maar ook planeetvriendelijk zijn. Water en zout. Je zou er optimistisch van worden.’