Gedragsverandering die werkt als een trein

Als je in de Thalys met 300 kilometer per uur naar Parijs zoeft, kan je je bijna niet meer voorstellen hoe we vroeger naar Parijs gingen. Zes uur stevig doorkarren met de auto, thermoskan en boterhammetjes mee. De geprivilegieerden onder ons vlogen naar Charles de Gaulle, waarbij de totale reis vrijwel net zo lang duurde als een autorit.

De meeste mensen kiezen nu de trein omdat het gewoon makkelijker en aantrekkelijker is. Het comfort van 3 uur en 20 minuten ontspannen lezen, conversatie en wifi totdat je op die prachtige kasseien bij het Gare du Nord staat: wow, Parijs! Is dat erg? Het klimaat is geen moralist en rekent elk motief goed, als we maar massaal minder CO2 uitstoten.

De massa verandert doorgaans pas het gedrag als het alternatief de aantrekkelijker optie wordt. Dit jaar nemen 19 miljoen reizigers de Thalys of Eurostar tussen Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen. In 2030 naar verwachting 30 miljoen. Dat klimaatvriendelijke reisgedrag wordt niet veroorzaakt door een mentaliteitsverandering, maar door een systeemverandering. Eigenlijk hebben we dat voor het klimaat veel meer nodig. Systeemveranderingen die ertoe leiden dat miljoenen mensen vanzelf gaan doen wat goed is voor het klimaat. Niet omdat het moet, maar omdat we het willen.

Lees de volledige column in Het Financieele Dagblad.