Voor veel mensen zijn kolen, olie en gas de normale energie. Als het anders moet, dan liefst kernenergie. Wind en zon is leuk, maar daar kan je toch geen energiesysteem op bouwen? Toch gaat het daar naartoe. We zijn er alleen nog niet zo vertrouwd mee.
Laten we even uitzoomen.
Eigenlijk hebben we helemaal geen brandstoffen nodig, want boven ons hebben we de zon, een gigantische fusiereactor, 9000 keer de wereld-energiebehoefte. Om ons heen zijn er altijd luchtdrukverschillen, dus wind . Onder ons een gloeiend hete aardkern. Golven, meren en rivieren: waterkracht. Deze bofkontenplaneet biedt alle energie die we ooit nodig zullen hebben.
Heel lang konden we niet zoveel met die natuurlijke energie, dus hebben we de afgelopen 200 jaar vooral fikkie gestookt, met hout, turf, kolen, olie en gas. Een primitieve praktijk die veel welvaart bracht, maar ook veel nevenschade, zoals een vieze en gevaarlijk warme atmosfeer. We wisten niet beter en konden niet beter. Nu wel. De technologie is er. Niets is logischer dan de energietransitie.
De wil om te verduurzamen is er vaak maar half, en tóch gaat het hard. In Nederland is wind op zee heel belangrijk, maar we haalden in 2023 twee keer zoveel energie uit de zon: 20 TWh. Dat is zo’n vijf keer de kerncentrale in Borssele. Dat leest u goed.
In 2024 kwamen er wereldwijd 600 kernreactors aan zonnepanelen bij. En het is pas net begonnen, want voor 2030 verviervoudigt de zonne-opwek op aarde. Duizelingwekkend.
De reden dat zonnestroom de wereld verovert? Het is spotgoedkoop en wordt nog steeds goedkoper. Fossiele stroom is dubbel zo duur en nucleair bijna vijf keer zo duur. Zonnepanelen zijn een product dat eindeloos geoptimaliseerd kan worden, net als microchips. Steeds meer power voor steeds minder geld.
Tegelijkertijd is het simpele, veilige technologie. Je hebt geen oliehavens, raffinaderijen of tankwagens nodig. Zelfs waar de overheid niets regelt: paneeltje ophangen, omvormer en batterij eraan, klaar.
Ontwikkelende landen hebben het licht ook gezien. Marokko investeert 9 miljard dollar in zon. Pakistan installeerde in de eerste helft van 2024 meer dan 30% (!) van zijn energiebehoefte aan zonnepanelen. En ja, zelfs Republikeinse staten in de VS investeren recordbedragen. Waarom zou je als staat of land jaarlijks miljarden overmaken naar fossiele bedrijven of dictators, als schone energie zoveel simpeler en goedkoper is?
Misschien denkt u: OK, veel zon, prima. Maar dit is echt een historisch keerpunt. Nu de schoonste optie ook de goedkoopste is, wordt het kapitalisme de bondgenoot van groene energie en dan gaat het hard. De energie-investeringen zullen massaal naar zon (en wind) stromen, wat het nog goedkoper maakt. Ook valt elke politieke discussie weg. Klimaatopwarming kan je ontkennen of weg lobbyen, maar de economie niet. Een wake-up call voor velen, waaronder onze regering. Wakker worden mensen, de zon schijnt!
Lees de volledige column in Het Financieele Dagblad.