Blijf bij! Wind en zon zijn nu de goedkoopste energiebronnen – en meer opwekkende updates.

Media maken sommige dingen groot, zoals Joost Klein, en andere dingen klein, die eigenlijk best groot zijn. Zo las ik in een klein berichtje dat de CO2 uitstoot van China voor het eerst gedaald is. En ze knallen lekker door, want in 2030 hebben ze nog 2,5x zoveel hernieuwbare elektriciteit als nu. De rest van de wereld gaat verdubbelen voor 2030. ‘Laat China eerst eens wat doen’ is dus compleet achterhaald. ‘Het schiet niet op met die transitie’ ook, want het gaat keihard. Wind en zon zijn de snelst opschalende energiebronnen in de menselijke geschiedenis. Tijd om uw kennis, uw software te updaten.

 

Eigenlijk loop je als mens altijd op achterhaalde software. De kennis die je van ouders en school kreeg was al decennia oud. Je wordt in de maatschappij afgezet met zo ongeveer de Winkler Prins encyclopedie van 1988 op je harde schijf. Succes! Gelukkig is ons brein één grote leermachine, maar dan moet je wel jezelf updaten. De Britse premier Sunak dacht nog dat klimaat een linkse hobby is, die het bedrijfsleven schaadt, dus ging hij klimaatbeleid terugdraaien. Britse bedrijven waren niet blij maar woedend, want ze zijn al vier softwaregeneraties verder. Wie fors in de energietransitie heeft geïnvesteerd, zit niet te wachten op een populist die nog op Windows Vista draait. Onze nieuwe regering moet hier beslist ook voor uitkijken.

 

Hier nog wat gedachten die toe zijn aan een update:

 

‘Elektrische auto’s zijn veel te duur’ – binnenkort wordt elektrisch in aanschaf gelijk aan fossiel.

 

‘Groene energie is duur en slurpt subsidie’. Wind en zon zijn de goedkoopste energiebronnen. Fossiel is de grote subsidieslurper à 40 miljard per jaar. Kernenergie is het allerduurste, waar de meeste subsidie bij zal moeten.

 

‘We hebben altijd fossiel nodig, voor als het niet waait of schijnt’ – er is een opslagrevolutie gaande, waardoor we straks uit gigabatterijen kunnen putten.

 

‘Duurzaamheid en economische groei gaan niet samen.’ – In veel landen zien we nu decoupling. De economie groeit, terwijl de uitstoot daalt.

 

Nog zo’n berichtje dat u vast heeft gemist: Californië kondigde op 16 april aan dat het 30 van de 38 dagen ervoor 100% van zijn elektriciteitsbehoefte uit duurzame bronnen haalde. Hoelang die 100%-toestand duurde, varieerde per dag: van een kwartiertje tot zes uur aan een stuk. Indrukwekkend, want Californië is de zesde economie van de wereld.

 

Politici en media focussen op ophef en hobbels in de transitie. Daarmee spelen ze in op ons ingebouwde besturingssysteem (BIOS). Wie wil weten hoe hard het ondertussen gaat, moet die kleine berichtjes lezen. Alleen dan krijgt je tijdig updates waar het écht naartoe gaat, wat Joost Klein ook uithaalt.

 

Lees de volledige column in Het Financieele Dagblad.